Cykl "Zdrowie - Naturalnie!" - Grejpfrut
Grejpfrut to prawdziwa skarbnica witamin i prowitaminy A. Owoc ten a właściwie jego miąższ zawiera większą porcję witaminy C niż dzienna zalecana dawka, która wynosi od 1 do 2 gramów. Należy podkreślić, że najwięcej witaminy z grupy C mają czerwone i różowe odmiany, nie wspominając o witaminie B i potasie, dla których też znalazło się sporo miejsca na liście wartości odżywczych grejpfruta. Dodatkowo, posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Rutyna zawarta w owocu w połączeniu z witaminą C przyczynia się do zwalczania drobnoustrojów. Oprócz wymienionych wyżej witamin, grejpfrut zawiera także witaminę E (zapobiega utlenianiu witaminy A, zapobiega procesom starzenia się) i PP, kwas foliowy (wraz z witaminą B12, zapobiegają anemii), flawonoidy, pektyny, wapń (wzmacnia kości, poprawia krzepliwość krwi), fosfor (wzmacnia wytrzymałość, bierze udział w regulacji pracy serca), żelazo (wspiera wątrobę, dostarcza tlen do komórek), cynk (pomaga w produkcji przeciwciał, wspomaga grasicę i limfocyty), fluor (zapobiega próchnicy zębów), magnez (chroni przed nadciśnieniem, zapobiega skurczom, obniża ryzyko zawału), mangan (potrzebny do wytworzenia melaniny oraz tyrozyny przez tarczycę) czy potas (wspomaga trawienie, zapobiega wysokiemu ciśnieniu krwi).
Grejpfruty w dużym stopniu przyczyniają się do oczyszczenia wątroby, przyspieszają pozbywanie się złogów żółci, znacznie usprawniając filtrację krwi usuwając z niej toksyny. Zawarta w owocu naringina (flawonoid znajdujący się w miąższu, nadający gorzki posmak) pomaga w leczeniu zakażeń wątroby wirusem HCV (wirus wywołany zapaleniem wątroby typu C, który może ujawnić się po nawet kliku latach od zakażenia w postaci marskości lub nowotworu wątroby), poprzez blokowanie wydobywających się z zainfekowanych hepatocytów wirusów. Wspiera organizm w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy. Grejpfruty wpływają korzystnie na serce, obniżając cholesterol i ciśnienie tętnicze, dzięki wyrównaniu poziomu lipidów. Przeciwutleniacze (likopeny i kartoneidy) zapobiegają miażdżycy oraz chronią przed nowotworami a także opóźniają procesy starzenia się organizmu. Błonnik zawarty w błonkach grejpfruta obniża poziom podwyższonego cholesterolu.
Ze względu na dużą ilość witamin i minerałów, grejpfruta nie powinno zabraknąć w codziennym jadłospisie. Grejpfrut zalecany jest diabetykom ze względu na niski indeks glikemiczny - owoc ten obniża poziom glukozy we krwi oraz wzmaga reakcję tkanek na insulinę. Być może jego smak jest gorzki i nie dla wszystkich przyjemny, ale owoc rekompensuje go drogocennym wsparciem organizmu w postaci witamin i minerałów. Pamiętajmy jednak aby nie popijać leków sokiem grejpfrutowym. Furanokumaryna w nich zawarta powstrzymuje proces rozkładania większości leków, czy antybiotyków.
« powrót
Proponowane zabiegi
Cosmelan
Cosmelan to obecnie najskuteczniejszy zabieg redukujący przebarwienia typu melasa (ostuda), piegi, znamiona barwnikowe, przebarwienia dosłoneczne i pozapalne. Mechanizm działania zabiegu oparty jest n...
pokaż »
Fotoepilacja laserem LightSheer
Fotoepilacja laserem LightSheer to obecnie numer 1 na świecie w zakresie depilacji laserowej. LightSheer wytwarza strumień wysoce skoncentrowanego światła, który jest doskonale absorbowany przez struk...
pokaż »
Termolifting mikroigłowy RF Infini
Aparat Infini RF firmy Lutronic Co. - certyfikat jakości Unii Europejskiej Jest to pierwsza na świecie platforma medyczna łącząca dwie różne techniki działania polem radiowym wysokiej częstotliwości ...
pokaż »
Laser Mosaic F1
Laser Mosaic F1 oparty najnowszą technologię Fraxel dostępny w Dermedzie! Zasada działania: Działanie polega na skanowaniu przez głowicę urządzenia promienia laserowego na powierzchnię skóry w postaci...
pokaż »